search

Proiectele generatiei Y

Declaratia speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop): marti, 30 aprilie 2024, este termenul limita pentru depunere
Anul trecut in septembrie o mana de tineri au dat tara peste cap si au facut curatenie. Au mobilizat cu entuziasmul lor 200.000 de voluntari. Au umblat cu mainile lor in resturi de conserve, pungi cu scutece de bebelusi care fusesera vreodata la iarba verde. Au urmat literalmente cele mai urate versiuni ale noastre si au facut curat. Initiativa se numeste Let"s do it Romania, si face din nou aceeasi acrobatie in 24 septembrie, anul acesta.

Si nu sunt singuri. Au intrat intr-un joc mare care se numeste Let"s do it World! Jocul a pornit din Estonia. Ei zic ca pot face curatenie intr-o tara intr-o zi. Sunt mai mult decat niste pionieri porniti la cules tomate. Sunt organizati, structurati si destepti.

O alta poveste se spune acum pe site-ul www.restartromania.ro. Tineri care vor sa schimbe lumea si sa mute muntii. Sunt 15000 de tineri inscrisi intr-o competitie de idei care vor sa schimbe Romania in bine pornind din mediul online. Cele mai bune 10 idei vor fi implementate online, iar 5 dintre ele primesc finantare pe termen mediu, sprijin de IT si marketing pentru a restarta Romania.

Revenire la spiritul democratiei autentice. Una dintre idei propune crearea unei platforme care sa permita mobilizarea societatii civile in vederea depunerii de initiative legislative. Mediul virtual permite in acest caz exact partea greoaie si descurajanta de implicare a comunitatii, de adeziune. Semnaturile necesare unei noi propuneri ar putea fi stranse intr-o zi!

Si povestile cu acesti eroi tineri nu se opresc aici. Ei sunt ceea ce cartile deja numesc Generatia Y.
Uitati-va in jur. E posibil chiar sa fie langa voi, sa fie prieteni, copii, sau chiar sa sa fiti printre ei. Cum ii recunoasteti?

1. Au crescut folosind internetul si sunt relaxati atunci cand vine vorba de tehnologie, de orice fel ar fi ea. Nu cunosc lumea de dinainte de email.
2. Pentru ca au crescut in epoca internetului, au tendinta de a fi mai globali in gandire decat generatia de dinaintea lor de cateva ori, cel putin.
3. Sunt constienti si responsabili cu privire la probleme globale de mediu si sociale. Sunt generatia pentru care nu mai e de bon-ton sa conduci o masina imensa.
4. Respecta individul si optiunea individuala, dar au un puternic simt al comunitatii. Iar comunitatea lor nu are limite geografice.
5. Au curajul si inocenta de a contesta autoritatea, atunci cand autoritatea nu valideaza faptele asa cum le vad ei. Au curiozitatea de a cauta adevarul.

Ganditi dincolo de performante la bacalaureat si zgomotul care acuza generatia liceenilor de azi. Pentru ca printre ei, si printre studentii de azi si printre absolventii de azi, sunt acesti tineri. Care pot sa fie enervanti, pot sa fie frustrant de sinceri si de implicati.

Bun. Ei inca nu sunt politicieni. De aceea initiativele lor nu poarta amprenta puterii formale. Au puterea increderii in rezultat (pe care sa fim seriosi, greu o gasim la politicienii nostri), dar nu au forta de a spune la televizor ca zacamintele sunt ale statului si nu ale ong-urilor. Si daca azi as fi politician, m-as gandi serios inainte sa construiesc ceva ce ei vor folosi si judeca in curand.

Chiar daca nu ati crescut cu prieteni pe internet si va puteti aminti cu nostalgie de scrisori si tabere in care schimbam adrese si trimiteam plicuri acasa, lasati-va contaminati de setea acestei generatii pentru schimbare si pentru fapte bune!

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice